Сумський НАУ
Правила прийому
Дистанційний вступ
Банер
Історія коледжу
Банер
Наша гордість
Банер

Анти-паніка: Поради психолога на час карантину

Ми живемо в інформаційному потоці, який зараз переповнений негативними новинами і прогнозами, пов`язаними з епідемією коронавірусу. Проте життя триває і вимагає від нас тверезої оцінки ситуації й адекватності. Як зберігати спокій і не піддаватися паніці? Є кілька загальних порад, які будуть корисні усім.

Розробіть новий розклад дня, максимально наповнивши його корисними справами. До нього можуть входити найрізноманітніші пункти, наприклад, прочитати сто сторінок книги, подзвонити подрузі, перевірити електронну пошту, виконати завдання дистанційного навчання. У родині такий план має бути у кожного окремий. І обов`язково там повинні бути спільні пункти. Наприклад, спільний перегляд фільму, приготування страв, гра тощо. Проте у кожного мають бути й індивідуальні заняття. Має бути передбачений і вільний час.

Взагалі, коли є план, у людей виникає відчуття, що вони контролюють своє життя і ситуацію, що є важливим для психічного здоров’я.

Проведення ритуалів – у психології це звичні для людини дії. Дотримуйтесь ритуалів та важливих для вас моментів. Вранішня кава, молитва, телефонний дзвінок другу чи подрузі — це все те, що здатне повернути нас до життя та сказати, самому собі: “Не все так погано!”

Обмеження перегляду негативних новин та інформації а також – спілкування з людьми-панікерами. Давайте будемо позитивними та навчимо цьому оточуючих. Зарядка та заняття спортом стимулюють вироблення гормонів, які піднімають настрій.

Позитивне мислення. Коли нас починають охоплювати негативні думки, потрібно усвідомити, що паніка ні до чого хорошого не призведе, вона деструктивна. Потрібно мислити конструктивно, подумати, що я можу зробити в такій ситуації – помити руки, одягнути маску, робити вологе прибирання. Також потрібно пам’ятати, що паніка - це стрес, а стрес понижує імунітет, який має боротися з вірусами.

Фокус на позитиві. Наш мозок, з одного боку, — геніальна машина, а з іншого — дуже «лінива» система. Дуже-дуже. І якою інформацією ми будемо його наповнювати — так ми будемо себе почувати. Спробуйте використовувати “щоденник позитивних дій” — щовечора називайте собі (або в колі сім`ї за вечерею) 10 позитивних речей, з якими ви зустрілись протягом дня. Вони можуть бути мінімальними, але вони повинні бути. Тобто ми вчимо мозок думати позитивно та фокусуватись на доброму.

Достатній сон. Добрий сон ще ніколи нікому не завадив. Намагайтесь лягати спати рано та уникайте дивитися на екрани (телевізор, телефони, ноутбуки) перед сном.

Ні ви, ні я — ніхто з нас не може контролювати те, що може далі підкинути нам життя. Але ми здатні справлятися із ситуаціями у здоровий спосіб, отримуючи досвід та віру у себе!

Психолог коледжу Михайлик Вікторія

 
Відеодайджест

Бібліотека коледжу
Офіційні представництва
Банер
Банер
Наші партнери