Програма фахового випробування з технології тваринництва
Програма фахового випробування з технології тваринництва для абітурієнтів Маловисторопського коледжу імені П.С. Рибалка Сумського НАУ у 2016 році
Мета і завдання курсу
Курс «Технологія тваринництва» включає в себе наступні дисципліни:
- Технологія виробництва молока і яловичини;
- Годівля сільськогосподарських тварин;
- Технологія виробництва продукції птахівництва;
- Технологія виробництва продукції кролівництва;
- Технологія виробництва продукції бджільництва;
- Технологія виробництва продукції вівчарства;
- Технологія вирощування риби;
- Конярство;
- Технологія виробництва продукції свинарства.
При вивченні курсу технологія тваринництва повинно бути досягнуто комплексне засвоєння студентами всіх технологічних процесів, які пов’язані з виробництвом продукції тваринництва в спеціалізованих і неспеціалізованих господарствах різних форм власності в умовах ринкової економіки.
Мета курсу – дати студентам теоретичні знання та практичні навички з годівлі, утримання, розведення і використання сільськогосподарських тварин, закласти наукові основи одержання від них максимальної кількості високоякісної продукції та удосконалення племінних якостей тварин для повної реалізації їх генетичного потенціалу.
Під час вивчення необхідно
знати:
- сучасний стан, перспективи розвитку, народногосподарське значення тваринництва у забезпеченні населення продуктами харчування;
- основні прийоми і методи інтенсивного ведення галузі в умовах невеликих ферм та промислових комплексів;
- прийоми і методи селекційної роботи з вирощування високопродуктивних племінних тварин, технологію сучасних систем утримання, догляду, годівлі;
- основні породи сільськогосподарських тварин та птиці різного напряму продуктивності, їх біологічно - господарські особливості;
- ресурсо та енергозберігаючі технології у тваринництві.
уміти:
- організовувати високопродуктивну працю, впроваджувати на фермах прогресивні технології та досвід кращих підприємств з виробництва продукції тваринництва, виробляти високоякісну продукцію відповідно до вимого державних стандартів, розробляти планові завдання щодо надою молока, одержання приростів, приплоду та доводити їх до виконавців;
- розробляти заходи щодо подальшого розвитку і підвищення рентабельності роботи у тваринництві та птахівництві;
- визначати потребу в кормах для різних видів сільськогосподарських тварин та птиці;
- проводити оцінку племінних і продуктивних якостей сільськогосподарських тварин і птиці;
- проводити добір і підбір тварин, парувальну кампанію відповідно до плану племінної роботи.
Оцінюванню підлягає :
- Рівень володіння теоретичними знаннями, що їх можна виявити під час усного, письмового опитування чи тестування.
- Рівень умінь використовувати теоретичні знання під час розв`язування різних типів вправ, розрахунків; виконання практичних завдань.
- Рівень володіння практичними уміннями та навичками, що їх можна виявити під час виконання лабораторних, практичних робіт, різних видів практик (ознайомлюючої, технологічної, навчальної, переддипломної)
Критерії оцінок з курсу "Технологія тваринництва"
Оцінка «відмінно» - студент виявляє міцні і глибокі знання навчального теоретичного матеріалу: знає основні породи тварин та птиці різного напряму продуктивності, їх біологічні особливості та продуктивність; основні корми, норми годівлі різних статево – вікових груп сільськогосподарських тварин; добір і підбір тварин для відтворення; методи розведення тварин та птиці; логічно, усвідомлено відтворює навчальний матеріал в межах програми; вміє якісно аналізувати; може вести дискусію з конкретного питання, самостійно оцінює, характеризує технологічні процеси виробництва продукції тваринництва, користується різними джерелами інформації, в тому числі комп`ютерно-інформаційними системами. Самостійно виконує завдання, тести, дотримується правил техніки безпеки.
Оцінка «добре» - студент правильно і логічно відтворює навчальний матеріал, вільно застосовує вивчений матеріал у стандартних ситуаціях, вміє добре застосовувати теоретичний і практичний матеріал, у відповідях допускає незначні помилки, вміє аналізувати, робити висновки. Відповідь його повна, обгрунтована, але з деякими неточностями, сам їх вміє виправляти. Правильно використовує наукову термінологію, виконує від 80 до 90% тестів. Завдання виконує в повному обсязі з дотриманням необхідної послідовності та правил техніки безпеки, описує спостереження. Правильно, акуратно виконує записи, з допомогою викладача робить висновки.
Оцінка «задовільно» - студент знає більш як половину навчального матеріалу, розуміє основний навчальний матеріал; на поставлені питання відповідає недостатньо глибоко, зі сторонньою допомогою виконує практичні завдання, відповідь його правильна, але недостатньо осмислена. Завдання виконує з допомогою викладача, виконуючи роботу самостійно, допускає помилки, неточності.
Оцінка «незадовільно» - студент відтворює менш як половину вивченого матеріалу, не може виділити у вивченому матеріалі головного. Слабо орієнтується в поняттях, самостійне опрацювання навчального матеріалу викликає значні труднощі, здатен давати відповіді на прості, стандартні запитання. При розв`язуванні індивідуальних вправ припускається суттєвих помилок, самостійно сформулювати висновки, застосувати вивчений матеріал практично не може.
Контрольні запитання
Розділ 1. Технологія виробництва молока і яловичини.
- Біологічні та господарські особливості великої рогатої худоби.
- Вплив лактаційного періоду на молочну продуктивність.
- Молозиво, його значення для новонародженого молодняку.
- Молочна залоза корів та особливості її анатомічної будови.
- Характеристика м’ясної продуктивності та її показники.
- Функціональні особливості молочної залози.
- Підготовка вим’я до доїння та її вплив на характер молоко виведення.
- 8. Вплив скороспілості на м’ясну продуктивність великої рогатої худоби.
- Зоотехнічна оцінка та відбір корів, придатних до машинного доїння і використання на високопродуктивних доїльних установках.
- 10. Неплідність і яловість великої рогатої худоби.
Розділ 2. Годівля сільськогосподарських тварин.
- Значення годівлі сільськогосподарських тварин в умовах реформування галузі.
- Годівля корів дійних і тільних.
- Особливості годівлі свиноматок.
- Годівля робочих коней.
- Годівля птиці.
- Корми для сільськогосподарських тварин.
- Оцінка якості кормів (сіно, силос).
Розділ 3. Технологія виробництва продукції птахівництва.
- 1.Вирощування молодняку птиці.
- 2.Вирощування курчат бройлерів.
- 3.Годівля курок несучок.
Розділ 4. Технологія виробництва продукції кролівництва.
- Правила годівлі кроликів.
- Значення кролівництва в народному господарстві.
- Продукція галузі кролівництва.
- Фізіологічні та господарські особливості кроликів.
Розділ 5. Технологія виробництва продукції бджільництва.
- Склад бджолиної сім’ї.
- Дайте повну характеристику зовнішньої будови та функцій матки. Скільки живе матка?
- Дайте повну характеристику зовнішньої будови та функції трутнів.
- Дайте повну характеристику зовнішньої будови та функції робочої бджоли.
- Опишіть індивідуальний розвиток робочих бджіл, маток та трутнів від яйця до дорослої особини.
- Опишіть основні вимоги до вуликів.
- Дайте класифікацію сучасних вуликів та їх коротку характеристику.
- Що таке контрольний вулик?
- Як проводять відкачку меду та його первинну обробку на пасіці?
Розділ 6. Технологія виробництва продукції вівчарства.
- Хвороби на які не боліють вівці.
- Біологічні особливості овець.
- Зоологічна і виробнича класифікація овець.
- Сучасний стан та перспективи розвитку вівчарства в Україні і за кордоном.
- Строки проведення окотів овець, економічна ефективність окотоів різних строків.
- Біологія розмноження овець.
- Годівля і утримання баранів-плідників.
- Молочна продуктивність овець. Доїння овець.
- Строки проведення стриження овець.
Розділ 7. Технологія вирощування риби.
- Типи ставових господарств і системи ведення рибництва.
- Харчова цінність риб.
- Види риби, яких розводять у ставах.
- Вимоги до температури, вологи, світла, ґрунту льону-довгунця, конопель.
- Категорії ставів.
- Які види добрив застосовуються у рибництві?
- Дайте характеристику нагульних ставів.
- Транспортування живої риби.
Розділ 8. Конярство
- 1.Значення конярства в народному господарстві і спорті.
- 2.Типи конституції коней.
- 3.Утримання та годівля жереб них кобил та їх використання на роботах.
- 4.Охорона праці і техніка безпеки під час догляду за кіньми.
- Вирощування лошат – сисунів.
- Масті та відмітини коней.
- Визначення живої маси, віку коней.
Розділ 9. Технологія виробництва продукції свинарства.
- Біологічні особливості свиней.
- Мічення свиней.
- Типи продуктивності свиней.
- Кондиції свиней.
- Проведення опоросу та вирівнювання гнізд.
- Особливості вирощування поросят у перші дні життя.
- Підгодівля поросят - сисунів.
- Визначення живої маси свиней за промірами.
- М`ясна відгодівля свиней.
- Відгодівля свиней до жирних кондицій.